,

Opgepast: geld-valkuilen!

Welke ‘fouten’ maken wij in onze relatie met geld en wat kunnen wij van die fouten leren? Vooropgesteld: er is niets fout aan leren van de ervaringen die je op je pad tegen komt. Daarom de ‘ ‘ – tekentjes!

Een goede relatie met geld hebben, goed met geld kunnen omgaan, is vaak eenvoudiger gezegd dan gedaan. Zoals we in een eerdere blog al hebben aangegeven is ‘goed met geld omgaan’ geen natuurlijke vaardigheid en hebben de meesten van ons deze kennis niet van huis uit meegekregen.

We moeten het dus leren terwijl we opgroeien, en dat gaat met vallen en opstaan. Een beetje voorbereiding kan veel leed voorkomen en daarom deze blog: OPGEPAST!

Wij hebben een overzichtje gemaakt van een aantal valkuilen die je op je financiële (leer)pad tegenkomt. Daarbij onze tips hoe je deze valkuilen kunt voorkomen of repareren. Dat is weer een goede stap in de richting die jij wilt!

Hier komen ze:

Valkuil 1: “Ik maak geen budgetplan.”

We plannen van alles en dat vinden we vaak ook leuk; onze sociale agenda, onze vakantiereis, onze dagelijkse boodschappen, onze to-do lijstjes maar onze financiën op een rijtje zetten en met een praktisch week- en/of maandoverzicht werken ho maar. Liever kijken we een andere kant uit dan in onze eigen portemonnee te kijken…we kijken wel waar het schip strandt?!

Dan komt het einde van de maand en zie je de eindstand op de rekening. De uitspraak ‘Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stukje maand over’ klinkt heel grappig, maar als geldtekort je realiteit is voelt dat heel beklemmend. En het kan tot grotere problemen leiden…..!

To do tip:

Voor financiële rust in je leven is het belangrijk dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Een budgetplan (persoonlijke begroting) helpt je om je uitgaven en inkomsten overzichtelijk bij te houden. Kijk op de blog “maak een budgetplan” en zie hoe je dat doet. Het is niet moeilijk en er zijn veel handige tools beschikbaar. Gun jezelf die rust en begin gewoon vandaag!

Valkuil 2: “Ik houd niet bij wat ik uitgeef”.

Dit sluit direct aan bij valkuil 1; namelijk als je niet bewust bent en ook niet bijhoudt wat je per dag uitgeeft, dan kun je een prachtig budgetplan hebben maar nóg steek je je kop in het zand. Het is gedurende de dag best lastig al die kleine uitgaven bij te houden. Even een kop koffie halen, even een tijdschrift voor onderweg kopen: het zijn die kleine dingen die uiteindelijk samen een groot bedrag vormen. Ongemerkt geef je bedragen uit die ook een prachtige vakantie voor twee naar Barbados had kunnen zijn. Daar trap jij niet meer in!

To do tip:

Je kunt met een notitieboekje, digitaal huishoudboekje of een handige app de bedragen bijhouden die je gedurende de dag uitgeeft en deze bedragen verwerken in je budget voor die week. Zo weet je op tijd of je de grens overschrijdt, kun je aan de rem trekken en alternatieven bedenken voor bijvoorbeeld die kop koffie (lekker van huis meenemen in een Travel Mug).

Valkuil 3: “Ik heb geen financiële buffer gemaakt”.

Een buffer is een noodfonds. Het is geld op je spaarrekening waar je gemakkelijk bij kunt komen als je onvoorzien geld tekort komt. Je hebt dit geld nodig om perioden dat het financieel tegen zit te kunnen overbruggen. Stel de wasmachine gaat kapot, de auto begeeft het en de CV ketel begint ook nog te haperen. Zonder dit spaarpotje achter de hand moet je dan geld gaan lenen, en dat geeft ook weer extra kosten!! De bedragen kunnen snel oplopen, en dat is echt niet wat jij wilt.

To do tip:

In grote lijnen moet je tenminste een budget van drie tot zes maanden huishoudkosten achter de hand moet houden, maar om precies te weten welk bufferbedrag voor jouw situatie geldt gebruik je gewoon een handige reken tool. Het bedrag dat daar uitkomt hoef je niet meteen al bij elkaar te hebben; je kunt het opbouwen door te gaan sparen. To do!

Valkuil 4: “Ik leen geld om dingen te kopen.”

Het wordt ons heel makkelijk gemaakt om geld te lenen (denk aan doorlopend krediet, persoonlijke lening, rood staan, postorderbedrijf/ webwinkel, creditcards enz.) en we willen zo graag die nieuwe laptop, tv, auto, bankstel of een verre vakantie. De verleiding is groot en we zijn vaak impulsief in onze aankopen, maar besef goed: geld lenen kost rente.

Voor die rente zul je moeten werken totdat de lening is afgelost en dát kan jaren duren; lang nadat de laptop alweer verouderd is en het bankstel versleten zit jij nog vast aan je lening. Als je bedenkt dat je niet alleen een aanschaf betaalt maar ook een behoorlijke hoeveelheid rente daar bovenop besef je: ik leen geld alleen als het echt nodig is!

To do tip:

Maak vanaf nu een bewuste keuze iedere keer dat je geld uitgeeft. Je beslist dat wat je koopt het echt waard is om die euro’s er aan uit te geven. Nuchtere zuinigheid is de basis van je financiële gezondheid Je bent eerlijk naar jezelf en wat je kunt uitgeven.

Zuinig leven wil niet zeggen dat je een vrek bent, het houdt in dat je geen onnodige uitgaven doet. Zuinig leven betekent ook: op zoek gaan naar de beste koopjes, online vergelijken, niet verspillen, meer tweedehands kopen en je niet verliezen in materialisme.

Van geld uitgeven word je nooit rijk. In een eerdere blog kwam het al aan de orde: het zijn meestal de mensen die zuinig zijn die financieel onbezorgd kunnen leven. Dat kun jij ook!

Het leven gaat niet om geld, maar om het LEVEN. Richt je aandacht op de dingen waar het leven vol van is en die je met geld niet kunt kopen: vriendschap, liefde, familie, genieten van het moment, lachen, dankbaarheid, natuur. En lees onze blogs zoals “Klein geluk” voor inspiratie!

To do: Leef je beste leven. Jij verdient het.