,

Maak een plan.

Als je de keuze maakt om je beste leven te gaan leven dan ga je doelen stellen die daar op aan sluiten. Je kijkt welk doel je het eerst wilt behalen, wat goed voelt, en welke actie daar voor nodig is. Om dit goed te organiseren kun je een plan voor jezelf maken zodat je weet wat je doet, en wanneer je het doet.

Het doet er niet toe waar je vandaag staat, als je maar weet waar je naar toe gaat en een plan helpt je daar bij! Een plan is geen beperking maar schept juist ruimte: ruimte om besluiten te nemen en koers te houden voor de toekomst.

Als er op dit moment zorgen zijn over geld, of een andere situatie in je leven drukt zwaar op je, dan is het maken van een plan niet aanlokkelijk. Misschien voel je beklemming omdat je het gevoel hebt dat de situatie niet zal veranderen.

Het mooie van een plan is dat het er voor zorgt dat je niet blijft doen wat je altijd hebt gedaan, want dan zal er inderdaad geen verandering komen. Gun jezelf die verandering en ga meteen hoger op je ladder staan: je verdient het om je goed te voelen, altijd, wat er ook in je leven speelt.

Maak de afspraak met jezelf dat je er alles aan zult doen om verandering aan te brengen en je leven op orde te krijgen. Houd dat voor ogen, als het nu even tegen zit. Probeer het gewoon en maak nu je plan:

  • Kijk naar de doelen die je wilt bereiken en schrijf achter elk doel een actie die jij kunt nemen om het doel te bereiken. Houd het plezierig en maak het zeker niet te zwaar. 
  • Zorg dat het altijd een actie is die binnen jouw bereik ligt. Het gaat om acties, kleine stapjes, en niet een eind-resultaat. Daar zit een groot verschil in! Pin jezelf niet vast op wat volgens jou de resultaten moeten zijn, want dat werkt beperkend en haalt je uit je kracht. Je zult je doel in dat geval niet of maar deels bereiken. Richt je dus op de actie en niet op een resultaat.
  • Als je een stap bedenkt zorg dan dat je daar goede informatie over hebt en op de hoogte bent van zaken die met die actie te maken hebben. Gebruik de Wegwijzers en andere bronnen van informatie. Roep de hulp in van anderen als dat nodig is maar blijf zelf aan het roer staan. Op het gebied van jouw leven ben JIJ de deskundige. JIJ hebt het plan, en alleen JIJ weet waar jij naar toe wilt.
  • Houd je plan bij je en zoek er een leuk plekje voor, zodat je er af en toe een blik op kan werpen. Het lezen van je plan houd je gefocused en geïnspireerd. Je kunt je plan om de zoveel tijd bijstellen; het voelt super goed als je een actie hebt gedaan en je deze kunt doorstrepen of je hebt vervangt een actie door eentje die je beter vindt. Zo groeit en bloeit je plan!
  • Je kunt elke ochtend een korte actielijst maken voor alleen die dag. Besteed er niet meer dan pakweg 10 minuten aan. Dus wat is die dag werkelijk belangrijk om te doen, om dichter bij je doel te komen? Wat kan niet wachten? Leg afspraken met jezelf vast en voer het ook echt uit.
  • Maak je actielijst voor de dag zeker niet langer dan 7 taken, begin met wat de hoogste urgentie heeft en trek dan een streep. Nieuwe actiepunten die je tijdens de dag tegenkomt schrijf je onderaan je lijst erbij, maar laat je daarna los. Morgen is er weer een dag!

Zo maak je je plan, in stappen verdeeld, en dat ga je uitvoeren. Ja toch? Er is eigenlijk geen reden of excuus, echt niet, om het niet te doen. Er is nog zoveel mogelijk dus wacht niet langer.

Wat jouw unieke startpunt ook is…..ga er voor!