, ,

Maak een budgetplan.

Voor financiële rust in je leven is het belangrijk dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Een budgetplan (persoonlijke begroting) helpt je om je uitgaven en inkomsten overzichtelijk bij te houden.

Hoe doe je dat? Om te beginnen: een schrift kopen of een digitaal boekje  gebruiken, net wat de voorkeur heeft. Als dit je eerste budgetplan is zal het in het begin wennen zijn, maar je zult zien dat het steeds makkelijker wordt. Het in kaart brengen van je uitgaven en inkomsten levert vaak een verhelderend overzicht op.

Plaats het totaal van je uitgaven naast het totaal van je inkomsten. Wanneer je ziet dat je meer uitgeeft dan er binnen komt is het tijd om prioriteiten stellen. Je moet keuzes maken: wat heb je écht nodig en waar kun je best zonder, ga je besparen of juist zorgen voor meer inkomsten? Kun je buffers maken voor afbetalingen of toekomstige uitgaven? Er zijn veel mogelijkheden en via de Wegwijzers kun je hier veel informatie over krijgen.

Jij kent je situatie het beste, kijk wat voor jou de beste route is. Gebruik het Persoonlijk Budgetadvies om meer inzicht te krijgen. Kijk wat de uitkomst is, en kies welk traject bij jouw situatie past:

  • Ik heb mijn financiën op orde en wil een buffer en/of plannen voor de toekomst;
  • Ik zit krap en ga budgetteren en bezuinigen om meer ruimte te krijgen;
  • Ik zoek (beter betaald) werk en/of ik ga meer uren werken om meer ruimte te krijgen;
  • Ik heb schulden en ga die zelfstandig regelen;
  • Ik regel met de hulp van een deskundige mijn schulden.

Een budgetplan is een stevige basis om uit de schulden te komen of te blijven, of te sparen. Wanneer je zover bent dat je een budgetplan hebt opgezet, is het belangrijk dat je er niet van afwijkt. Je moet een doel voor ogen hebben en houden: schulden- en zorgen vrij blijven, sparen voor leuke dingen, een buffer maken voor eventuele tegenvallers.

Een van de redenen waarom budgetplannen vaak niet werken is dat ze gewoon niet realistisch genoeg zijn. Het is goed om te bezuinigen op de uitgaven, maar soms hebben we de neiging om te ver te gaan. Om de drie of zes maanden kun je controleren of je budgetplan nog aansluit bij je inkomsten, uitgaven en doelstellingen.

Je kunt altijd bijstellen. Er kunnen gewijzigde omstandigheden zijn die invloed op je plan hebben: baanverlies, hoger inkomen, een huis verkocht of gekocht etc.

Tot slot een paar inspirerende opmerkingen van lezers over hun budgetplan:

“Neem het heft in eigen handen voordat de schuldsanering het doet. JIJ kunt het ook alleen! Hoe dan ook iedereen gaat op zijn manier om met zijn geld. Daarin is geen goed of fout maar iedereen moet die manier vinden die voor hem of haar werkt.”

“Sinds dit jaar jaar hou ik het goed bij. Ik wist de vaste lasten wel, maar verder hield ik het niet nauwgezet bij. Nu wel. Ik heb een excelsheet en nu zie ik wat ik per maand over hou. Als ik wat verander, verandert het bedrag wat overblijft ook. Wel prettig om te weten wat je nog kunt uitgeven.”

“In het begin hield ik het goed bij, als houvast. Op een gegeven moment was ik het kasboek beu. Boodschappen hadden we toch nodig en we haalden zo’n beetje wel elke week hetzelfde. Verder is er zo’n omslag gekomen wat koopgedrag betreft dat het helemaal niet meer nodig is. Overbodige dingen kopen we niet meer!”

“Ik hou wel alles strikt bij maar het is niet heel strak: haal ik het in een maand niet met de boodschappen, dan is geen man overboord en ga ik vrolijk de maand er opvolgend weer verder met het maandbudgetplan. Uiteindelijk komt bij mij alles terecht op een jaaroverzicht. Je moet gewoon doen waar jij je prettig bij voelt en dat is voor iedereen anders”.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *