, ,

Hoofdbrekens

De definitie van ‘hoofdbrekens’:

1) Ingespannen denken

2) Zware geestelijke inspanning

3) Zware overpeinzing.

Als je te hard probeert een probleem op te lossen, maakt dat de situatie vaak erger. Het piekeren en woelen in je gedachten bezorgt veel hoofdbrekens. Dit blokkeert in feite je geest en er is geen ruimte voor oplossingen en mogelijkheden. Je blijft maar op één ding gefocust en je gaat in steeds kleinere kringetjes nadenken. Dit is uitputtend en levert maar één ding op: (nog meer) stress!

Velen van ons zijn zo druk met stressen, worstelend met de de dagelijkse uitdagingen, dat we het niet meer merken. Stress is min of meer normaal geworden: het ‘hoort er bij’. Maar te veel stress kan leiden tot serieuze mentale en fysieke problemen, het kan invloed hebben op je relaties, huis en werk, je studie etc.

Dat hoort er écht niet bij.

Stress is niet altijd ‘verkeerd’. In hanteerbare hoeveelheden helpt het je om te presteren en je uiterste best te doen. Als je echter continu aan het stressen bent dan doet dat jou zelf en je omgeving meer kwaad dan goed.

Leer balans aan te brengen: een beetje stress is ok maar meer ook niet. Hoe weet je wanneer je aan het stressen bent?

Wanneer je blij bent dan lach je en voel je je licht van binnen. Een hoera-gevoel. En wanneer je (te) gestrest bent voel je dat ook: een zwaar gevoel. Je ademhaling is oppervlakkig (in plaats van ontspannen vanuit de buik) en je spieren zijn gespannen.

Hoeveel redenen er ook zijn om gestrest te zijn, hoeveel ‘recht’ je ook hebt om je slecht te voelen, is het niet veel fijner om dat niet te doen? Geef vanaf nu leiding aan je stress!

Hier volgt één manier om dat te doen:

de snelste manier om stress te verminderen is diep ademhalen en je zintuigen benutten. Die combinatie, daar zit het ‘m in. Dus kijk bijvoorbeeld naar een mooie boom in de tuin, luister naar muziek die je mooi vindt, ruik de geur van een parfum of geurstokje die je prettig vindt, proef een stuk fruit of iets zoets dat je lekker vindt, aai je hond of kat én haal diep adem. Vooral dat laatste doen we veel te weinig!

Diep ademhalen: adem in (tel van 1 tot 6), houd de adem vast (tel tot 2) en adem langzaam uit (tel tot 8). Probeer het maar eens.

Kijk wat het beste voor jou werkt, welke zintuigen jij het liefst inzet (boom kijken? kat aaien? kaars ruiken?) en hoe vaak je de ademhalingsoefening wilt gebruiken. Dat is helemaal aan jou.

Jij voelt wat het beste werkt.

GE why worry