,

De budgetcoach

“Je kunt gemakkelijk teveel geld uitgeven. Lang niet iedereen houdt precies bij of de uitgave wel in balans staat met wat er binnen komt. De moeilijkheden ontstaan wanneer het geldtekort aanhoudt en je prioriteiten moet gaan stellen. Welke rekening gaat voor en welke blijft liggen? Hoe voorkom je dat het allemaal boven je hoofd groeit en te grote betalingsachterstand ontstaat?

Een groeiende achterstand en oplopende schulden kunnen ertoe leiden dat je het overzicht verliest en angst en onzekerheid ontstaan. Dat geeft spanning en stress. Een budgetcoach kan helpen om balans tussen inkomsten en uitgaven weer in evenwicht te brengen. Dat werkt in het voordeel van de portemonnee en brengt rust in de privésituatie.  
Als ik cliënten help met het op orde krijgen van de financiële administratie, kijken we altijd eerst naar de inkomsten en uitgaven. Er zijn heel veel mensen die niet weten wat er binnen komt en wat er wordt uitgegeven. Als je “maar wat doet” met je geld, dan loop je al gauw de kans het overzicht kwijt te raken. Maar ach … als je er toch niet op let, dan merk je dat ook niet. Net zoiets als een rekening in de brievenbus vinden en deze ongeopend in een la of doos ver weg te stoppen. Een tijdje gaat het goed, totdat …Opeens krijg je een nare brief van een deurwaarderskantoor of verschijnt er zelfs zo’n deurwaarder op je stoep. De geldzorgen beginnen grote zorgen te worden voor de toekomst van je gezin.

Zoals ik al zei, we beginnen met een evenwichtige balans van inkomsten en uitgaven. Niet meer uitgeven dan er in komt. Ik laat mijn cliënten dan een kasboek bij houden met een vast, het liefst contant, weekbudget. Als je met je gezin per week maximaal 100 euro mag besteden voor boodschappen en kleding, lijkt het lastig, maar o wee als het lukt : dat geeft een kick met positieve energie. En als de tweede week ook lukt, nog meer plezier en uitdaging. Je bent trots en merkt dat het leuk is. Ik heb een cliënt die zo enthousiast werd, dat ze me de eerste tijd iedere week trots het kasboek mailde, en vol enthousiasme beschreef hoe en waarom ze de uitgaven had gedaan.

Je kunt door minder uit te geven echt heel veel bereiken. Je mag best eens iets kopen van een niet-A-merk, je kan ook eens een duur vriendenuitje overslaan, je kan met een goedkopere auto rijden naar je werk, je kan zonder schande nog een kledingstuk van vorig jaar aan, dat niet meer in de mode is, de goedkope supermarkten zijn misschien zo gek nog niet, enz. enz.

Uitkomen met je geld geeft een fijn gevoel, wat ik iedereen toewens.”

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *