,

Belasting wijs in 2016

Wat speelt er allemaal rond onze belastingaangifte over 2015? De aangifte-ronde start op 1 maart 2016 dus tijd voor een overzicht! We hebben het beknopt gehouden maar klik op de onderstreepte woorden als je méér over het onderwerp wilt weten.

Belastingaangifte over 2015:

  • De Belastingdienst stuurt de post alleen nog maar naar je digitale Berichtenbox. Je kunt het aangifteprogramma dit jaar niet meer downloaden via de website van de Belastingdienst.
  • De aangifte gaat via Mijn Belastingdienst óf via de aangifte-app. Voor beide heb je een DigiD nodig. Klik voor meer informatie op particulier en ondernemer.
  • De Belastingdienst vult voor een groot deel je gegevens al in, maar het is belangrijk dat je deze gegevens goed controleert. Ook de Belastingdienst kan een foutje maken, en jij bent verantwoordelijk voor de inhoud van je aangifte. Opletten dus!
  • Wat ook belangrijk is: de meeste aftrekposten krijg je niet automatisch met de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting over 2015. Kijk dus zélf wat er aftrekbaar is over 2015: jaarlijks laten we in Nederland miljoenen liggen, omdat we aftrekposten over het hoofd zien!!
  • Er staat een forse boete te wachten als je te laat aangifte doet. Van 1 maart tot 1 mei 2016 kun je aangifte doen. Uitstel tot minimaal 1 september 2016 is mogelijk, maar dat moet je wél hebben aangevraagd.
  • In welke situatie moet je aangifte doen? Belastingaangifte is verplicht als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst. Soms heb je geen brief gehad maar ben je toch verplicht aangifte te doen. Als je twijfelt check het dan even.
  • Als je er helemaal niet uitkomt kun je bellen met de BelastingTelefoon 0800-0543. Ouderen kunnen gratis een persoonlijke invulhulp krijgen; dat gaat óók via de BelastingTelefoon.
  • Blijf op de hoogte van wijzigingen en veranderingen op belasting-gebied. Voor degenen die bijvoorbeeld kinderalimentatie betalen, jongeren of studenten: kijk wat er voor jou speelt.
  • Gebruik deze tools: een rekenhulp, aangiftehulp voor ondernemers en een checklist.

Nadat je de aangifte hebt gedaan, ontvang je een (voorlopige) aanslag waarin staat hoeveel geld je terugkrijgt of moet betalen. Als je een teruggave verwacht is het slim om aangifte te doen vóór 1 april a.s. Je krijgt dan vóór 1 juli a.s. bericht van de Belastingdienst.

En nu je toch je administratie, documenten en papieren boven water moet krijgen: misschien een mooi moment om een budgetplan te maken…..als je deze nog niet hebt!

Veel succes met invullen (leuker kunnen ook wíj het niet maken..) en mocht je iemand kennen die deze informatie goed kan gebruiken: stuur dit bericht door.

We doen het samen.